Statueta Gopo

Cum se realizează trofeul Gopo

MODELAJUL se realizează din plastilină și se toarnă în ipsos. Primul model a fost realizat în 2007, iar procesul de creare a durat aproximativ două luni.

MATRIȚA. După modelul din ipsos se toarnă o matriță din cauciuc siliconic, un material maleabil, rezistent la deformare, care se umple cu ceară.

ÎNVELIȘUL este realizat dintr-un amestec rezistent la temperaturi înalte format din siliciu cu praf de cărămidă și ipsos. Acesta se aplică peste modelul din ceară și se introduce la cuptor, unde stă aproximativ 24 de ore la 750 de grade, până când se topește și evaporă ceara.

TURNAREA BRONZULUI. În spațiul obținut după topirea cerii se toarnă bronz lichid la 1250 de grade.

FINALIZAREA STATUETEI: După răcire, statueta se curăță și începe procesul de lustruire a formei. Dacă apar goluri sau greșeli de turnare, modelul trebuie returnat.

DURATA EXECUȚIEI: Șase zile.

 

Adrian Alexandru Ilfoveanu este autorul statuetei Gopo care înfățișează celebrul personajul creat de reputatul cineast român Ion-Popescu Gopo.

Artist român format și afirmat după 1989, lector la secția de Sculptură a Universității Naționale de Artă București, Adrian Ilfoveanu este recunoscut pentru sculpturile sale distinctive, lucrate în medii variate – lemn, marmură, bronz sau rășini sintetice.

Adrian Ilfoveanu are prezenţe semnificative în expoziții colective din România şi Germania, Norvegia, Danemarca sau Emiratele Arabe.